martes, 19 de abril de 2016

Sant Jordi

Simbologia típica de Sant Jordi

El drac: 
El drac és un símbol del mal, de les tendències demoníaques, del caos, de les pulsions salvatges i icontrolades del nostre inconscient. És un monstre que ens terroritza i que amb el seu foc és capaç d'acabar amb nosaltres.

La font i l'aigua: 
Diu la llegenda que el drac custodia la font d'on surt l'aigua. La font és l'origen, el principi, l'essencial. L'aigua nejeta la nostra brutícia, no té forma pròpia i s'adapta a qualsevol recipient. Tot necessitem d'ella per viure.

La princesa: 
És el símbol de la perfecció, de la bellesa i de l'amor.

El cavaller: 
És aquell que és capaç de dominar el seu corcel i que s'impulsa per les seves passions. El seu cavall és blanc, color que tot ho reflecteix i dóna llum. Per amor, s'arrisca a la seva mort.

La llança:
Es relaciona amb el que uneix de dalt a baix, el cel amb la terra i amb els inferns. La llança és l'arma dominant.

La sang i la rosa: 
La sang que raja de la ferida és vehicle de vida i per això neix una rosa vermella. Quan la llança penetra en el drac amb dolor, la sang neteja i purifica (com ho va fer Crist). La rosa uneix la bellesa i les espines.

L'origen del dia del llibre va sorgir a l'any 1926. El 23 d'abril de 1616 van morir Cervantes, Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, personatges molt representants de la història de la literatura. Per això, aquesta data va ser triada per la Conferència General de l' UNESCO per fer un homenatge mundial al llibre i als seus autors.
L'idea original de la celebració del Dia del Llibre va partir de Catalunya, de l'escriptor valencià Vicent Clavel Andrés que la va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona el 1923 i la va aprovar el rei Alfons XIII d'Espanya el 1926.


  • Va morir Cervantes
  • Va morir Shakespeare
  • Va morir Inca Garcilaso de la Vega
  • Va néixer o morir Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo
  • Data d' Oggun
  • Dia Internacional de Llibre
  • Dia de la Llengua Anglesa a les Nacions Unides
  • Dia de la Cervesa a Alemanya
  • Dia de l'Idioma a Colòmbia
  • Dia de l'arma de Cavalleria de l'Exèrcit Argentí
  • Dia del comerciant a Temuco
  • Naixements o defuncions

2. Origen de la relació de St. Jordi amb els enamorats
Desde el segle XV el 23 d'abril es celebra cada any a Catalunya la Diada de Sant Jordi. 
Sant Jordi és el patró de Catalunya desde l'any 1094. És una festa popular i pacífica on es regalen roses i llibres.
Sant Jordi és el dia dels enamorats a Catalunya, fins i tot més que Sant Valentí., tal vez, entre otras cosas, porqué es un "día festivo", que los catalanes celebran trabajando, això és per la història d'amor que va sorgir entre el cavaller i la princesa . És el dia que el cavaller va demostrar el seu amor per la princesa i que avui en dia els enamorats s'intercanvien roses i llibres per mostrar el seu amor.

3.Per què regalar roses i llibres?
Aquesta tradició prové perquè la llegenda de la villa de Montblanc deia que quan el cavaller va matar al drac de la seva sant va crèixer un rossal d'on van sortir roses vermelles. El cavaller Jordi, va tallar la rosa més bonica i li va donar a la princesa. Per això l'home regala una rosa vermella en símbol de la passió a la dona i la dona li regalen un llibre a ell perquè el 23 d'abril es celebra el Dia del Llibre, en el que es commemora la mort de Cervantes i Shakespeare.

Per altre part, hi ha gent que relaciona el regalar una rosa amb la relació de la Feria medieval de les roses que es celebraven a la ciutat per aquelles dates o amb les ofrenes florals que els romans feien a Flora, la deesa romana de les flors, dels jardins i de la primavera.


Qualitats

És molt llesta la Emi
crec que li hem de donar un premi
L'Anna Romero
seu amb la María Corchero
Podem dir d'en Sergi
que és molt energic
la Laura de las Morenas
té una gran melena
L'Alex és molt callat
però és molt fino
com el Tino

jueves, 7 de abril de 2016

La Pentecosta

La Pentecosta




La Pentecosta prové del llatí i vol dir "el cinquantè dia". El dilluns de Pentecosta és una celebració cristiana i es celebra el cinquantè dia després de Diumenge de Resurrecció i commemora el descens de l'Esperit Sant sobre els apòstols i l'inici de llur activitat de l'evangeli.
En l'Islam es celebra el 24 de juny.
Aquest any, al cristianisme correspon al 16 de maig.


Simbolisme:

El foc
El foc és un dels símbols de la Pentecosta. El foc simbolitza l'energia dels actes de l'Espertit Sant.
El foc il·lumina i per això la seva simbologia s'associa amb la llum i representa la intel·ligència, l'imaginació, la sabiduria.
El foc es mou i escalfa i això dona poder, energia i vitalitat. 
El foc quema i això provoca perill i purificació.
Quan hi ha foc proporciona llum i guia.
Tot aquestes característiques del foc s'associen a l'Esperit Sant perquè té sabiduria, intel·ligència, dona energia, purifica i dona llum i guia.

El colom
El colom també és un dels símbols de la Pentecosta perquè simbolitza la pau. El colom també simbolitza el que va deixar anar Noè de l'arca.
El colom és figura d'un amor sencill i net i això es relaciona amb la figura de l'Esperit Sant.

El vent
El vent és símbol de l'Esperit Sant, així que la paraula "Esperit" pot ser traduïda com a "vent". 
El vent és invisible a les seves obres, no es pot controlar per l'home, la presència del vent es coneguda per la seva influència, el vent es poderós, com l'Esperit. 


1.2 Llengües de foc al cap dels apòstols i transformació dels apòstols, es tornen valents, surten a predicar, parlen diferents llengües

Els jueus van ser ordenats per Déus per a que vigilessin alguns sopars durant l'any. Ells van celebrar 50 díes després de Pasqua el Banquet Pentecostal.
Molts jueus devots van estar a la ciutat de Jerusalem per celebrar el banquet. Ells havien vingut de moltes províncies i parlaven molts idiomes diferents. Es va produir un so molt alt que va omplir la casa on es reunien. Sonava com un bufí de vent molt fort i va aparèixer el que s'assemblava a unes llengües de foc. Llavors es van separar i es van asseure al cap de cada un d'ells. Ells van començar a parlar en molts llenguatges.
L'Esperit Sant va causar que ells parlessin una llengua que mai van saber i va fer veure que un es pot imaginar tenir una conversa amb un dels estrangers amb el seu propi idioma, encara que mai ho hagi après.
Les llengües es van posar al cap de cada un dels apòstols perquè el do de l'Esperit Sant és personal. Cadascú el rep personalment. El mateix foc el va derramar sobre tots però es va dividir per mostrar que cadascú rep el mateix i únic Esperit Sant.
L'Esperit es va convertir en forma de llengües perquè la llengüa és l'eina de la parla.
Qui rep l'Esperit Sant en forma de llengïa de foc es torna portador de la paraula de Déu i responsable d'anunciar-la i difondre-la. Per això, els apòstols van començar a parlar en diversos idiomes i el missatge de Jesús.

3.Inici de l'Església

L'arrel de la paraula "Església" significa un "grup escollit".  En el Nou Testament de la Bíblia el terme és usat de dues maneres: d'un grup organitzat de cristians o l'eglésia universal(per tots els creients de Crist).
Jesús  va dir a pere "sobre aquesta roca edificaré la meva Església".
L'Església cristiana va començar el Dia de Pentecosta. Pere va donar el seu gran sermó i en respota,es van afegir 3000 ànimes (apòstols).
Amb les llengües de foc els apòstols van començar a predicar la paraula de Jesús en llengües que tothom era capaç de entendre i la paraula de Jesús es va començar a difundir i això va marcar l'inici de l'Església.

4.Festa jueva de la Pentecosta

La Pentecosta abans de ser una festa cristiana era (i fins al dia d'avui) una festa jueva. Era una gran festa que es celebrava a Israel i l'Esperit Sant va decidir aprofitar la festa de Pentecosta que estaven celebrant els jueus per manifestar-se
.Als 50 dies de la Pasqua, els jueus celebran la festa de les set semanes. Era el día de la recolecció i de l'acció de gràcies. 
Originalment, es tractaba d'una festa agrícola d'ofrena a les primeres collites a Yahvéh. 
Més tard la Pentecosta va passar a commemorar l'aliança de Déu amb el poble Sinaí.
Shavuot es celebra 50 dies després de Pésaj (Pasqua) i constituteix al procés de salvació: En la Pasqua el poble va ser alliberat per l'esclavitat d'Egipte.

5.Final del període Pasqual, conegut com a "Segona Pasqua

 El temps Pasqual és un període de l'any litúrgic, comprès pels cinquanta dies entre el diumenge de Pasqua de la Resurrecció de Jesús fins al Diumente de Pentecosta. 
Durant aquest temps es celebren festes com Dia de l'Ascensió, Misses especials,i finalment l'ascensió de Jesucrist al cel en presència dels seus deixebles després anunciar-los que els enviaria l'Esperit Sant.

El temps pasqual comprèn cinquanta dies i al final dels cinquanta dies la festa de Pentecosta marca el final.


Video Pentecosta1
Video Pentecosta2